Met calorieën googelen
Heeft u wel eens (met) calorieën gegoogeld?
Gezonder eten is al jaren de trend en wordt tegenwoordig zelfs door sommige partijen ook al politiek gemaakt. Maar wat is tegenwoordig nog eigenlijk gezond en zijn er niet heel veel misverstanden, want het is natuurlijk ook maar net met welke bril je ernaar wilt kijken.
Sowieso is alle dagen alleen sla eten met yoghurtdressing natuurlijk voor weinigen vol te houden en willen we graag ook nog wat genietmomentjes beleven. Dan begeven we ons graag naar de Fastfood, maar hoe slecht is dat nou echt eigenlijk? Nou balans is vaak, ook in deze, dan toch het toverwoord. Maar ik raad u toch aan eens op een druilerig middagje de calorieën te gaan googelen, want niet alles is wat het lijkt.
Maar voordat u dat doet is het leuk om de volgende producten eens ongeïnformeerd (per 100gr. ) van minder naar meeste calorieën op een papiertje in de goede volgorde te gaan zetten. Wellicht bent u er heel bedreven in maar ik denk dat er voor de meeste van u toch ook wel wat verrassende resultaten uit zullen komen. Ik daag u uit om dit eens met de volgende producten te gaan proberen: broodje frikandel, broodje kroket, biefstuk, broodje eiersalade, frietje met, broodje kaas, saucijzenbrood, croissant, broodje tonijnsalade, Mars reep, Sultana Good morning, cruesli 4 noten, studentenhaver, Bastogne koek en als laatste Chips. Welk product uit dit rijtje zou de minste calorieën bevatten en welk product de meeste?
Van fastfood weet ik met mijn 33 jaar ervaring waarvan 24 jaar als ondernemer in deze branche natuurlijk wel al het één en ander. Als ik naar mijn snackbars kijk lijkt er daar op het oog, zeker voor de consument, niet veel verandert. Het hoofdassortiment blijft nog steeds overeind staan er zijn alleen steeds meer varianten bij gekomen, bijv. de vele soorten kroketten die er tegenwoordig zijn. Ook zijn er wat producten die de tijd niet hebben overleeft zoals bijvoorbeeld het huzarenslaatje (die lagen altijd klaar voor direct gebruik in alle vitrines), de shaslick stick en de piccalilly saus. Bij het opsommen hiervan voel ik me overigens al weer landen in de 80’s en 90’s.. En omgekeerd maakt de kip in alle soorten en maten een ware ‘revival’ de laatste jaren, wat ook te maken zal hebben met het feit dat geen enkel geloof de kip als lekker hapje uitsluit. Daar bovenop zien we nu de Vegaproducten sterk opkomen, en een beetje ondernemer speelt daar overigens al ruimhartig op in.
Maar de grootste en wellicht beste verandering de afgelopen decennia valt op het eerste gezicht nauwelijks op, namelijk de evolutie van het frituurvet en de frituurolie. Vroeger bevatte het frituurvet te hoge waardes transvetzuren wat slecht is voor je hart en bloedvaten en je cholesterol. De eerste stap is toen gezet met het invoeren van vloeibaar frituurvet maar ook in ‘vast’ vet zijn tegenwoordig de waardes veelal binnen de marges. Ook is er veel verandert in de evolutie van de bakwanden, de filtersystemen zijn verbetert (en ook veel veiliger om mee te werken), en de professionele frituurder beseft het belang van iedere avond filteren en het op tijd vervangen van het vet. Mocht U frituurder dat niet doen, vertrouw dan vooral op uw neus, want oud vet is van geruime afstand goed waar te nemen. Je mag tegenwoordig volgens het voedingscentrum 1% transvetzuren (max. 2 gram per dag) binnen krijgen, en in een goed gebakken frietje zit momenteel ongeveer 0,1 gram.
Was u trouwens al klaar met het lijstje in de goede volgorde zetten? Ik wed van niet, maar maakt u vooral niet druk, ik had hem namelijk voor u al in de goede volgorde gezet.
In kcal per 100 gram: broodje frikandel 235, broodje kroket 265, biefstuk 271, broodje eiersalade 305, frietje met 312, broodje kaas 315, saucijzenbrood 335, croissant 401, broodje tonijnsalade 410, Mars reep 448, Sultana Good morning 452, cruesli 4 noten 462, studentenhaver 462, Bastogne koek 487 en als laatste Chips 550.
En ga me nu niet vertellen dat u daarmee toch niet een beetje verrast bent!
Snacken is gedoseerd dus prima te doen en een fijne afwisseling of juist als combi met de salade.
Zo, ik heb na deze inspanning wel een lekker wijntje verdient (82,9 kcal per 100 gr.) dus dat wordt voorzichtig schenken.. Proost!
Jimmy van der Vliet
Snackbar Tussen de Vaarten en Snackbar de Evenaar