Auteur:
Taco van der Meer
(voorzitter Koninklijke Horeca Nederland afdeling Almere en eigenaar van Brasserie Bakboord)
Wij weten allemaal dat de horeca het perfect geregeld heeft met alle genomen maatregelen. Echter, onze Minister-President is bang als de horeca opengaat dit voor meer ‘bewegingen’ gaat zorgen en dan kan niet. Maar zegt Rutte ook elke keer; wij moeten het wel samen doen.
Als wij allen het samen moeten doen waarom niet de supermarkten open van maandagochtend tot vrijdagmiddag 15:00 uur. Supermarkten gaan dicht en de ‘zittende’ horeca gaat open tot zondagnacht. In de regel gaan minder mensen naar de horeca dan naar de supermarkt. Dus minder bewegingen wat al een voordeel is. Daarnaast maakt de horeca het grootste deel van zijn omzet in het weekend. Tweede voordeel is dat Horecabedrijven kunnen doordraaien, personeel blijft behouden, en de rekeningen kunnen worden betaald. Derde voordeel is dat er minder NOW en TVL uitgekeerd hoeft te worden waardoor er miljarden Euro’s bespaard kunnen worden. Dat zag het er voor iedereen veel positiever uit. Dit is voor mij nu een voorbeeld van samen moeten wij het doen.
Eindelijk ziet de horeca een duidelijk lichtpunt aan het eind van de tunnel. Als het mee zit gaan de terrassen en de winkels open op 21 april. Op donderdag 8 april had het bestuur van Koninklijke Horeca Nederland overleg met de betrokken ministers om deze ervan te overtuigen dat als de winkels ook open mogen de ‘zittende‘ horeca ook open kan. Dat zou een fantastische ontwikkeling zijn.
Taco van der Meer
(voorzitter Koninklijke Horeca Nederland afdeling Almere en eigenaar van Brasserie Bakboord)