Auteur:
Taco van der Meer
(voorzitter Koninklijke Horeca Nederland afdeling Almere en eigenaar van Brasserie Bakboord)
Eindelijk mag het echt weer en zonder restricties zijn we weer open. Horecaondernemers kunnen opgelucht adem halen en doen waar ze zo lang op hebben moeten wachten; gasten ontvangen en ze verzorgen met een drankje, lunch, diner of overnachting. Toch is er veel schade geleden onder de horeca ondernemers. Veel bedrijven zijn in stilte gesloten door ondernemers die al tegen hun pensioen aan zaten. Ook zijn er veel faillissementen geweest en ca 21% van de overgebleven horeca ondernemers hebben veelal te weinig rendement om in de komende 5 jaar hun schulden bij de belastingdienst of hun leningen bij bank, familie of vrienden terug te betalen. Voor degene die mij weet te vertellen dat er nu meer horecabedrijven zijn dat in 2019 het volgende; elke kok of medewerker bediening die zich als ZZP-er heeft ingeschreven in de afgelopen 2 jaar wordt ook gezien als een bedrijf en meegeteld.
Nu wij weer open zijn zoekt iedereen personeel voor in keuken, bediening achter de bar of receptie. Sommige bedrijven zijn genoodzaakt om één of meerdere dagen dicht te gaan vanwege personeelstekort. En na 2 jaar Pandemie begint Poetin een oorlog in de Oekraïne. Daardoor stijgen onze inkoopprijzen nog harder en kunnen horecaondernemers deze stijging niet één op één doorberekenen in de verkoopprijs. Dat betekent minder omzet, hogere kosten en minder winst.
Juist daarom moeten consumenten meer gaan besteden, vaker een horecagelegenheid bezoeken en toon begrip dat het soms iets langer duurt vanwege te weinig en onervaren personeel. Horecaondernemers doen echt hun best om elke gast tevreden te stellen maar moeten roeien met de riemen die ze hebben. Zoek je een leuke afwisselende baan met veel sociale contacten, waar het elke dag een feestje is, zoek dan niet verder en solliciteer bij een van de Almeerse horecabedrijven.
Taco van der Meer
(voorzitter Koninklijke Horeca Nederland afdeling Almere en eigenaar van Brasserie Bakboord)